Tips/växter vid allergi
Skötseltips för en lättskött trädgård!

Klipp gräset oftare och mindre!
Låter konstigt men med en multiklippmaskin eller liknande finfördelas gräset och du slipper räfsa upp samtidigt som gräsklippet går tillbaka som gödning till gräsmattan. Kom ihåg att satsa på en kvalitetsmaskin samt serva den hos din handlare/verkstad. Det lönar sig!

Rör inte jorden!
Låter ännu mera knäppt men sanningen är den att försiktig ogräsrensning utan att röra om för mycket i jorden missgynnar de vanligaste 1-åriga ogräsen. För att gro kräver ogräsfröna, som ofta finns i befintlig jord, att de kommer upp till ytan för att få ljus.

Plantera tätt!
Vid nyplantering plantera perenner och sommarblommor så tätt att växterna efter ett par månader har slutit rabatten och endast bar jord kan skönjas emellan. Det ogräs som ändå kommer får svårt och konkurrera och bli rangliga och lättrensade. Efter 2 år kommer perennrabatten att kräva minimal skötsel, oftast räcker det med 1-2 rensningar per säsong.Täckbark!
Rätt använt är täckbark ett underbart hjälpmedel i rabatter under buskar och träd. Täckbarken berikar jorden med mullämnen, håller kvar fukten under torka samt minskar risken att jord spolas bort vid för kraftig bevattning. Ogräsets framfart begränsas rejält men då krävs tjocka lager -minst 8-10 cm vid utläggning. Köp den på bulk det blir mycket billigare än på säck och bättre för miljön.

Använd inte markväv!
Markväv funkar bra i början men sen blir det värre än utan. Ogräs ihop växt med singel och markväv är inte roligt, bara plågsamt. Ogräs (och de flesta andra växter) kommer med frön! Rotspridda ogräs kommer man ändå inte åt med att täcka med väv, de kryper oftast upp i hålen som gjorts för växterna, 1-0 till kirskålen! När det gäller kirskål och andra svårutrotade rotogräs kan en punktinsats med Roundup vara försvarligt men akta det du vill behålla i rabatten!

Beskär!
Beskärning skall göras efter träd och buskars behov, det är inget självändamål. Låt ett proffs hjälpa dig om du är osäker, det är väl investerade pengar. Det tar tid och kostar pengar att ersätta älsklingsäppelträdet som blivit förstört av felaktig beskärning!